Loading...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1  / ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εισαγωγή

Μια νέα παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά σχεδιασμένη για τη μαθητική κοινότητα, η οποία θα είναι το σταθερό σημείο αναφοράς κατά την περιήγησή μας στον κόσμο της όπερας. Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή είναι μια σύγχρονη όπερα για εφήβους, η οποία διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και παρουσιάζει την ηρωίδα ως σύμβολο της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου και της αποδέσμευσής του από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Το νέο αυτό έργο έχει πάρει τη μορφή ζωντανής διαδραστικής παράστασης, αλλά και κινηματογραφικής ταινίας, και βασίζεται στην ιδιαίτερα επιτυχημένη οπερέτα του Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο παρισινό Θέατρο Ποικιλιών [Théâtre des Variétés] στις 17 Δεκεμβρίου 1864. Μέσα στο 2023 η παράσταση περιόδευσε σε συνολικά 85 Γυμνάσια της επικράτειας, ενώ μέσω του Opera Box και της GNO TV η κινηματογραφική εκδοχή της όπερας είναι διαθέσιμη για προβολή σε όλες τις σχολικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην ενότητα αυτή, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, αλλά και να αποστείλετε αίτημα για την προβολή της κινηματογραφικής της εκδοχής εντός της σχολικής αίθουσας.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2  / THE STORY

The story

Τι συνέβη όμως πριν γίνει η Ωραία Ελένη… μυθική;  Τι είναι αυτό που ξεκίνησε τον Τρωικό πόλεμο;  Και τελικά… ποια είναι η δική μας ηρωίδα;

Ας παρακολουθήσουμε το παρακάτω animation video για να μάθουμε τι προηγήθηκε του μύθου της Ωραίας Ελένης, πώς ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος και, κυρίως, ποια είναι η ιστορία της ηρωίδας της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή.

Animation video, Η Ωραία Ελένη (παραγωγή Odd Bleat).

Σε τι διαφέρει λοιπόν η Ελένη του έργου μας από τις υπόλοιπες;

Η ιστορία της εκτυλίσσεται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, ή μήπως έχει άλλη έκβαση και πρωταγωνίστρια μια δυναμική Ελένη με μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη της ίδιας στην ιστορία της;

Για να μάθουμε περισσότερα για τη δική μας Ελένη μπορούμε να διαβάσουμε την παρακάτω σύνοψη της όπερας.

A´ Πράξη

Η ιστορία ξεκινάει στην αγορά της Σπάρτης, όπου όλοι οι ήρωες είναι συγκεντρωμένοι και συνομιλούν. Ο Πάρης ντυμένος βοσκός συναντάει τον μάντη Κάλχα. Του δίνει έναν φάκελο από τη θεά Αφροδίτη και τότε ο Κάλχας συνειδητοποιεί ποιος πραγματικά είναι ο βοσκός. Ο Πάρης αφηγείται την ιστορία για το μήλο της Έριδος, εξηγώντας τον λόγο που βρίσκεται στη Σπάρτη. Η Ελένη κρυφοκοιτάζει τον Πάρη και σύντομα γίνεται η γνωριμία τους. Η δράση μεταφέρεται στους Αγώνες Πνεύματος της Σπάρτης, όπου λαμβάνουν μέρος οι Έλληνες βασιλείς και πολεμιστές και ο Πάρης. Οι αγώνες ξεκινούν και ο Πάρης είναι ο μοναδικός που βρίσκει τις σωστές απαντήσεις. Το πλήθος επευφημεί και ο Πάρης αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής.

Β´ Πράξη

Ένα μήνα μετά και ενώ ο Μενέλαος βρίσκεται στην Κρήτη, η Ελένη περνάει τον χρόνο της στο δωμάτιο πλέκοντας. Ο Πάρης στέκεται τα βράδια έξω από την πόρτα της. Ένα βράδυ αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα της, η Ελένη αρνείται να του ανοίξει, μένοντας να συνομιλούν πίσω από την κλειστή πόρτα. Ο Πάρης θυμωμένος ετοιμάζεται να φύγει, τότε η Ελένη παίρνει την απόφαση και ανοίγει. Η Ελένη, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, συνομιλεί και έρχεται πιο κοντά με τον Πάρη, όλα αυτά όμως σταματούν με την αιφνίδια άφιξη του Μενέλαου στη Σπάρτη. Ο Μενέλαος κατηγορεί την Ελένη για απιστία, η κατάσταση μεταξύ των ηρώων περιπλέκεται και η Ελένη ζητάει από τον Πάρη να φύγει από τη Σπάρτη.

Γ´ Πράξη

Μία εβδομάδα αργότερα όλοι οι ήρωες βρίσκονται στο Ναύπλιο. Στο θερινό θέρετρο της Σπάρτης οι ήρωες κάνουν μπάνιο, χορεύουν και πίνουν. Καθώς οι ήρωες βιώνουν ένα ατέλειωτο πάρτι, η θεά Αφροδίτη, εξοργισμένη με τους Σπαρτιάτες που στάθηκαν εμπόδιο στον έρωτα του Πάρη και της Ελένης, τους εκδικείται κάνοντας τις γυναίκες της Σπάρτης να περιφέρονται απαλλαγμένες από λογική, γιορτάζοντας ελεύθερες τον έρωτα και ξεχνώντας κάθε κοινωνική σύμβαση. Η Ελένη και ο Μενέλαος συνεχίζουν να τσακώνονται για την απιστία της, ενώ ο Αγαμέμνονας και ο Κάλχας προσπαθούν να πείσουν τον Μενέλαο να την αφήσει να φύγει. Ένα πλοίο καταφθάνει στο Ναύπλιο. Το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι και εμφανίζεται ο Πάρης ντυμένος Μέγας Μάντης της Αφροδίτης. Όλοι τον υποδέχονται με χαρά και σεβασμό. Ο Πάρης, ως Μάντης, ζητάει να μεταφέρει την Ελένη στα Κύθηρα παρουσιάζοντάς το ως αίτημα της θεάς Αφροδίτης. Ενώ η Ελένη αναγνωρίζει τον Πάρη, ο Μενέλαος και οι υπόλοιποι ήρωες αποδέχονται το αίτημα της θεάς και παραδίδουν την Ελένη στον Μέγα Μάντη.

Η ιστορία ολοκληρώνεται με την Ελένη να φεύγει μαζί με τον Πάρη, προειδοποιώντας τον Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα πως η φυγή της στην Τροία δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για να ξεκινήσει ο πόλεμος, καθώς δεν την άρπαξε ο Πάρης με τη βία αλλά ήταν δική της επιθυμία να τον ακολουθήσει.

— Αλεξάνδρα Κ*

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3  / Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική

Τι ήχους και μελωδίες μάς φέρνει συνήθως στον νου η όπερα; Πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι η μουσική μιας όπερας και πώς μπορεί το κλασικό να συνομιλήσει με το παρόν;

Όπως αναφέρει ο Κορνήλιος Σελαμσής, ο συνθέτης της όπερας, «το έργο αυτό, η Ωραία Ελένη, είναι ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν».

Ας ακούσουμε το παρακάτω ενδεικτικό απόσπασμα όπου οι συνεχόμενες αλλαγές τονικού κέντρου –μετατροπίες κατά τη μουσική ορολογία– μεταπλάθουν μια μελωδία του 19ου αιώνα σε μια σύγχρονη χιουμοριστική άρια.

ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Κορνήλιος Σελαμσής, Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, «Τρεις θεές», άρια του Πάρη από την Α΄ Πράξη, σολίστ: Κατερίνα Αλεξίου, παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2023).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4  / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια

Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής, κυρίως σε ζητήματα ταυτότητας, ρόλων και έμφυλων στερεοτύπων, με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια.
— Γιάννης Καλαβριανός

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ Γιάννης Καλαβριανός, η ιστορία της ηρωίδας γίνεται επίκαιρη αγγίζοντας ζητήματα που αφορούν τους εφήβους σήμερα. Η σύγχρονη αυτή ματιά αντανακλάται και στη σκηνογραφική προσέγγιση του Πέτρου Τουλούδη, όπου το ψηφιακό περιβάλλον συνυπάρχει με το φυσικό, ενώ οι χαρακτήρες φορούν κοστούμια βασισμένα στην αισθητική των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων (anime).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Στο έργο παρουσιάζονται δύο κόσμοι ξεχωριστοί, εντούτοις συνδεδεμένοι. Από τη μια πλευρά, υπάρχει ο αναλογικός, ένας κόσμος υλικός, απτός, με τους μονωδούς, τη σκηνογραφία, τα κοστούμια, και από την άλλη αυτός του ψηφιακού μέσου των κινουμένων σχεδίων και βίντεο, που διεισδύει ο ένας στον άλλο με μια σχέση συνεχούς μετάφρασης.
— Πέτρος Τουλούδης

Το εικονικό αυτό περιβάλλον θέτει και το υπόβαθρο για την κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης. Ο Κωστής Θεοδοσόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, τοποθετεί τους χαρακτήρες σε έναν πολύχρωμο ψηφιακό χώρο με έντονα στοιχεία ποπ αισθητικής. Παρακολουθήστε το παρακάτω σύντομο βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ.

Making of βίντεο της κινηματογραφικής εκδοχής της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη (παραγωγή Foss Productions).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5  / ΔΕΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Δες την ταινία

Τώρα που έχετε μια καλύτερη εικόνα της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση και να παρακολουθήσετε την κινηματογραφική εκδοχή της όπερας με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας στη σχολική αίθουσα.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση εντός σχολικής αίθουσας της κινηματογραφικής εκδοχής της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή:*
* Η παραπάνω φόρμα απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Αντώνης Αντωνιάδης (Αίας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μαρία Τσιρώνη (Ελένη), Μαριαλένα Πολίτη (Βακχίς), Κατερίνα Αλεξίου (Πάρης), Κατερίνα Μποτώνη (Αχιλλέας), Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Χρήστος Ραμμόπουλος (Αγαμέμνων), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας), Εθνική Λυρική Σκηνή (2023).

Κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, τηλεσκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Νίκος Ζιάζιαρης (Μενέλαος), Νικόλας Καραγκιαούρης (Κάλχας). Εθνική Λυρική Σκηνή, 2023.

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ: Η ΤΑΙΝΙΑ

Διανομή

Ελένη
Μαρία Τσιρώνη

Βακχίς
Μαριαλένα Πολίτη

Πάρης
Κατερίνα Αλεξίου

Αχιλλέας
Κατερίνα Μποτώνη

Αίας
Αντώνης Αντωνιάδης

Μενέλαος
Νίκος Ζιάζιαρης

Αγαμέμνων
Χρήστος Ραμμόπουλος

Κάλχας
Νικόλας Καραγκιαούρης

Μουσικό σύνολο

Φλάουτο
Κωνσταντίνος Μάργαρης

Κλαρινέτο
Ηλίας Σκορδίλης

Σαξόφωνο
Γκουίντο ντε Φλάβιις

Τρομπόνι
Ιωάννης Κόκκορης

Κρουστά
Παναγιώτης Κολιαβασίλης

Πλήκτρα
Τζένη Σουλκούκη

Βιολί
Ζήσιμος Σουλκούκης

Βιόλα
Ελένη Φουρλάνου

Βιολοντσέλο
Μαρία Σκανδάλη

Κοντραμπάσο
Κωνσταντίνος Σηφάκης

 

Παραγωγοί
Φαίδρα Βόκαλη
Θοδωρής Μάρκου
Ορέστης Πλακιάς

Executive producer
Στέλιος Κοτιώνης

Τηλεσκηνοθέτης
Κωστής Θεοδοσόπουλος

Διευθυντής φωτογραφίας
Θοδωρής Μάρκου

Καλλιτεχνικός διευθυντής
Πέτρος Τουλούδης

Μοντάζ
Γεύη Δημητρακοπούλου

Διευθυντής παραγωγής
Γιώργος Ζέρβας

Μακιγιάζ
Αντζέλικα Μουχσιάδου
Νικολέτα Λυμπεροπούλου

Ηχολήπτης
Άρης Παυλίδης

Post-production εικόνας
Θοδωρής Μάρκου & Foss Productions

Post-production ήχου
Foss Productions

Βοηθός τηλεσκηνοθέτη
Ευδοκία Καλαμίτση

Α΄ Οπερατέρ
Κωνσταντίνος Καλαβρέζος

Β΄ Οπερατέρ
Αλέξανδρος Μασμανίδης

Γ΄ Οπερατέρ
Γιάννης Παπαναστασόπουλος

Making of
Αμαλία Κωβαίου

Gaffer
Βαγγέλης Κοντοδήμος

Ηλεκτρολόγος-Πλατό
Θεοδόσιος Κωστής

Βοηθός ηχολήπτη
Δήμητρα Ξερούτσικου

Βοηθός διευθυντή παραγωγής
Σάββας Κατηρτζίδης

Βοηθός παραγωγής
Αντρέας Λευθεριώτης

Γραμματέας παραγωγής
Άννα Λουδάρου

Πλατό
BSK Deck

Ενοικίαση κινηματογραφικού εξοπλισμού
DK

Ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού
Hi Fi Power Ltd

Ενοικίαση εξοπλισμού βιντεοπροβολών
Art of Sound

Βιντεοπροβολές
Θοδωρής Βασιλόπουλος

Βοηθοί βιντεοπροβολών
Γιώργος Βασιλόπουλος
Χρυσόθεμις Λουκάτου

Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο Studio BSK στις 27, 28 & 29 Ιανουαρίου 2023.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6  / ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια διαδραστική παράσταση

Η ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας σε μια παράσταση όπερας αποτέλεσε κεντρικό στόχο του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία. Κατά την περιοδεία της παράστασης σε σχολεία, μαθητές και μαθήτριες συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό και εικαστικό υλικό, και συμμετείχαν ζωντανά στην παράσταση.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ περιόδευσε σε 85 Γυμνάσια της Αττικής και της Περιφέρειας συστήνοντας –ή ακόμη και ανασυστήνοντας– την όπερα στους εφήβους, ως ένα δίκτυο ανάλογο με αυτό της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του «ανήκειν» συνιστούν θεμελιώδη συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Στον σχεδιασμό του προγράμματος είχε προβλεφθεί η υλοποίηση εργαστηρίων από καλλιτεχνικούς εκπαιδευτές, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών και των μαθητριών με την όπερα και την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στην παράσταση της επόμενης ημέρας. Μέσα από τη συμμετοχική αυτή διαδικασία, ένα καλλιτεχνικό είδος που ίσως ήταν ανοίκειο γίνεται βίωμα και μέσο ενδυνάμωσης και επικοινωνίας.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής (2023), φωτογραφία Σωτήρης Σκερλίδης.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, 2023. Φωτογραφία Σωτήρης Σκερλίδης.

Από την παιγνιώδη μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, στη γειωμένη γλώσσα του λιμπρέτου της Αλεξάνδρας Κ* έως την φρέσκια σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού και τα ζωηρά σκηνικά του Πέτρου Τουλούδη, η «Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» έχει φτιαχτεί όσο πιο cheesy γίνεται για τα μάτια των εφήβων.
— Στέλλα Χαραμή (monopoli)1https://www.monopoli.gr/2023/02/23/istories/art-culture-sub/662530/me-tin-opera-tis-els-se-gymnasia-tis-athinas/

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ: Όπερα για εφήβους σε τρεις πράξεις

Μουσική
Κορνήλιος Σελαμσής

Ποιητικό κείμενο
Αλεξάνδρα Κ*

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση
Κορνήλιος Σελαμσής
Στάθης Σούλης
Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία
Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation
Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία
Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί
Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη
Γιώργος Παπαδάκης

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου
Γιούλη Στυλιανίδου

Μουσική προετοιμασία μονωδών
Χρήστος Σακελλαρίδης
Σπύρος Σουλαδάκης

Επιμέλεια μουσικού υλικού
Ανδρέας Βαλαχής

Διανομή

Έλένη
Μαρία Τσιρώνη
Σμαράγδα Βαγγελή

Βακχίς
Μαριαλένα Πολίτη
Μαριέττα Σαρρή

Πάρης
Κατερίνα Αλεξίου
Κατερίνα Φουντουκίδου

Αχιλλέας
Κατερίνα Μποτώνη
Άγγελος Κυδωνιεύς

Αίας
Αντώνης Αντωνιάδης
Αντώνης Κορδοπάτης

Μενέλαος
Νίκος Ζιάζιαρης
Δημοσθένης Βλάχος

Αγαμέμνων
Χρήστος Ραμμόπουλος
Ζαννής Καντεράκης

Κάλχας
Νικόλας Καραγκιαούρης
Νίκος Μασουράκης

Μουσικό σύνολο

Φλάουτο
Κωνσταντίνος Μάργαρης
Βασιλίνα Υφαντή
Τόνια Τόμπρου

Κλαρινέτο
Ηλίας Σκορδίλης
Ηλίας Παπαδόπουλος
Οδυσσέας Σιωζόπουλος

Σαξόφωνο
Γκουίντο ντε Φλάβιις
Θάνος Τσακιλτζίδης

Τρομπόνι
Ιωάννης Κόκκορης
Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος
Νεοκλής Αραβαντινός

Κρουστά
Παναγιώτης Κολιαβασίλης
Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλος
Άρτεμις Νταλιάπε

Πλήκτρα
Τζένη Σουλκούκη
Εύα Τσάγκλα-Μανωλαράκη

Βιολί
Ζήσιμος Σουλκούκης
Κλεόδωρος Αγόρας

Βιόλα
Ελένη Φουρλάνου
Βασίλης Παπαπαναγιώτου

Βιολοντσέλο
Μαρία Σκανδάλη
Έλλη Κετετζιάν

Κοντραμπάσο
Κωνσταντίνος Σηφάκης
Δημήτρης Τσεκούρας
Ίλυα Αλγκάερ
Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος

Με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών από την εκάστοτε σχολική μονάδα

Ξεφυλλίστε το πρόγραμμα της παράστασης:
https://www.nationalopera.gr/images/flipping/programma/

Η παράσταση Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή και ο ιστότοπος Opera Box σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

espa banner

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία:
https://www.nationalopera.gr/sxoleia-opera-diadrastika